Some payroll systems will automatically show hours on pay stubs for all employees. The hours can be automatically generated and not intended to reflect actual hours worked. Often, it is an automatic calculation based on assumed 8-hour work days.
Here is a breakdown of how the calculation could work:
There are 40 hours in a work week and 52 weeks in the year.
40*52= 2080 hours worked in a year
For semi-monthly pay frequencies, there are 24 pay periods for the year.
2080/24 = 86.67 hours per pay period
For bi-weekly pay frequencies, there are 26 pay periods for the year.
2080/26 = 80 hours per pay period
If there is a holiday or time off request, the automatic calculation may account for this and subtract the hours so it shows hours worked based on a per day proration.
Inspirational stories and on-the-ground perspectives shaping the future of work.